Neobvyklý výsledek kroužkování dudka chocholatého

06.09.2011 13:00

Dudek chocholatý je nápadný a známý pták z řádu srostloprstých. Setkat se s ním můžeme především v otevřené krajině se skupinami starých stromů či v řídkých listnatých lesích s minimem podrostu. V době toku je nápadný svým daleko slyšitelným hlasem "hupupup". Tažný druh se zimovišti v rovníkové Africe. Na hnízdiště přilétá během dubna, odlétá během srpna a září. Jde o silně ohrožený druh. Početnost je v ČR odhadována jen na 70 - 140 párů. V ptačí oblasti hnízdí v současnosti nepravidelně v počtu do 3 párů.

O filopatrii (věrnosti místu narození) dudka máme jen velmi málo údajů. Doposud se předpokládalo, že naši hnízdící dudci pocházejí z místní populace. O to větší překvapení nám přinesl letošní rok, kdy se podařilo v ptačí oblasti zkontrolovat okroužkovaného samce dudka z hnízdícího páru. Pták měl na nožičce kroužek švýcarské centrály Sempach. V minulých dnech jsme obdrželi ze Švýcarska data kroužkování. Dudek byl okroužkován jako mládě v roce 2010 v jižním Švýcarsku v údolí řeky Rhony u města Sierre. Proč došlo u tohoto jedince k tak výraznému přesídlení (721 km) není zcela jasné. Nabízí se možnost "stržení" jinými dudky během jarního tahu ze zimovišť v Africe.

Výsledky kroužkování dalších druhů ptáků chycených v ptačí oblasti jsou k nahlédnutí na mapkách v záložce Zpětná hlášení okroužkovaných ptáků .

mapka přesídlení dudka chocholatého